top of page
  • Writer's pictureRonja Norja

Asiakkaan ostopolku sisältömarkkinoinnissa: näin sitä hyödynnetään

Suunnitelmallisessa sisällöntuotannossa olisi tärkeää pohtia, mihin ostopolun vaiheeseen kukin sisältö kohdentuu: onko kiinnostus vasta heräämässä vai onko asiakkaalla jo ostohousut jalassa? Tässä tekstissä käymme läpi ostopolun vaiheet ja sen, miten käytännössä huomioida asiakkaan ostopolku sisältömarkkinoinnissa.


Tämän tekstin avulla pääset alkuun sisältömarkkinointisi suunnittelussa ostopolun ympärille - ja toivottavasti tehostat myyntiäsi suhteellisen pienellä vaivalla!



Kuvitukuva: ranskanperunoita. Asiakkaan ostopolku sisältömarkkinoinnissa.


Vaihe 1: Tietoisuus - tarvitsenko minäkin airfryerin?


Asiakkaan ostopolku alkaa siitä, että hän tiedostaa tuotteesi tai tarpeen sille. Hän voi törmätä somepostaukseesi tai mainokseesi, tai joku jakaa artikkelisi hänelle. Tai sitten hän huomaa tarvitsevansa jotain: uuden puhelimen, apukäsiä firmansa graafiseen suunnitteluun tai ihan välttämättä nyt heti airfryerin, jotta pakasteranskalaisista tulee mehevämpiä ja rapeampia.


Tässä tiedostamisvaiheessa sinun on tärkeää tarjota sisältöjä, jotka tarjoavat tietoa kiinnostavassa ja tiiviissä paketissa. Asiakas ei ole vielä niin sitoutunut, että jaksaisi lukea pitkiä artikkeleita, ladata oppaita tai sopia pitkällistä myyntipalaveria. Nyt ollaan honeymoon-vaiheessa, jossa sinulla on mahdollisuus hurmata asiakas kevyillä, mutta koukuttavilla ja informatiivisilla jutuilla.


Hyviä sisältöjä tiedostamisvaiheeseen:

  • Lyhyitä asiakkaan pulman ja sen yksinkertaisen ratkaisun alleviivaavia videoita someen

  • How to -sisällöt ("Näin valmistat rapeimmat ranskalaiset", "Nämä 5 työkalua helpottavat markkinoijan arkea")

  • UGC-sisältöjä, joissa todelliset käyttäjät kertovat omia kokemuksiaan tuotteistasi


Esimerkiksi: laadi Instagramiin Reelsejä, joissa esittelet helppoja, terveellisiä ja jumalaisen herkullisia airfryer-reseptejä.



Lisää ranskalaisia. Asiakkaan ostopolku sisältömarkkinoinnissa.


Vaihe 2: Harkinta - mikähän näistä olisi paras vaihtoehto minulle?


Kun tietoisuus on herännyt, asiakas alkaa ottaa aktiivisesti selvää tuotteestasi tai palvelustasi. Tässä vaiheessa hän surffailee netissä ja etsii tietoa erilaisista vaihtoehdoista. Hän googlailee airfryerien tietoja, pohtii millaiset ominaisuudet vastaavat hänen tarpeisiinsa.


Harkintavaiheessa on tärkeää, että löydyt hakukoneista. Haluat, että asiakas löytää sinut ja olet mukana harkinnassa yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona. Ja kun sinut löydetään, varmista, että sivuiltasi löytyy oikeasti hyödyllistä tietoa harkintavaiheeseen: käytännön tietoa tuotteesta, ohjeita valintaan ja vastauksia kysymyksiin.


Harkintavaiheen sisällöissä haluat keskittyä esimerkiksi näihin:

  • Laadukkaat SEO-artikkelit, jotka parantavat hakukonenäkyvyyttäsi ja tarjoavat samalla tärkeää tietoa

  • Inspiroivia blogitekstejä tai artikkeleita, joissa ruokit asiakkaan kiinnostusta

  • Webinaarit, tutkimustieto ja ladattavat oppaat: tarjoa tietoa, opastusta ja vinkkejä, vahvista kuvaa itsestäsi alan asiantuntijana


Esimerkiksi: toteuta someyhteistöitä, joissa kiinnostavat vaikuttajat testaavat, vertailevat ranskalaisten tekotapoja ja arvioivat Airfryereita. Tai webinaari, jossa johdatat yrittäjän hakukoneoptimoinnin perusteisiin.


Nyt tekee jo mieli ranskalaisia? Hanki tästä jeesiä sisällöntuotantoon.


Vaihe 3: Päätös ja toiminta - ostohousut ja luottokortti!


Asiakas on on nyt vertaillut vaihtoehtoja, ottanut selvää tuotteen tai palvelun yksityiskohdista ja on valmis tekemään ostopäätöksen. Hän on ehkä rajannut vaihtoehdot kahteen tai kolmeen, joiden välillä tekee lopullisen valintansa.


Nyt on aika tarjota vielä ne kaikista syvällisimmät tiedot ja nostaa valokeilaan yksityiskohdat, jotka erottavat sinut kilpailijoista.


Tässä vaiheessa on myös tärkeää muistaa tehdä ostaminen helpoksi. Jos erot kilpailijaan ovat muuten asiakkaan silmissä pienet, ostaa hän todennäköisimmin siltä verkkosivulta, jossa se tuntuu vaivattomammalta.


Päätösvaiheen sisältöjä:

  • Syvälliset tietopaketit

  • Tarkat tuote- ja palvelukuvaukset

  • Asiakastarinat, referenssit ja suositukset

  • Tiedot yrityksestäsi, sen työtavoista ja arvomaailmasta



Ja vielä kuvitusraneja. Asiakkaan ostopolku sisältömarkkinoinnissa.


Miten käytännössä huomioida asiakkaan ostopolku sisältömarkkinoinnissa?


Ennen kuin lähdet kirjoittamaan sisältösuunnitelmaasi uusiksi, selvitä ja dokumentoi oman ideaaliasiakkaasi ostopolku. Hahmottele vaikka A4-papreille asiakkaan ajatukset ja pohdinnat kussakin ostopolkun vaiheessa. Millaisia kysymyksiä hänellä on mielessään, mistä hän inspiroituu etsimään lisätietoa ja mitä hän googlaa.


Kun olet kirjoittanut ylös, mitä asiakas pohtii missäkin viaheessa, hahmotatkin jo aika helposti, millaisin sisällöin voit vastata eri ostopolun vaiheissa hänen kysymyksiinsä.


Nyt voit jatkaa suunnittelua sisältökalenterin puolella. Sisältökalenteriin kannattaa lisätä oma sarakkeensa tiedolle siitä, mihin ostopolun vaiheeseen sisältö vastaa. Tämä auttaa sinua toteuttamaan yhä suunnitelmallisempaa sisältömarkkinointia ja vastaamaan paremmin asiakkaan tarpeisiin.


PS. Ota tästä talteen sisältösuunnitelman malli.

3 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page