top of page
Writer's pictureRonja Norja

Näin ulkoistat sisällöntuotannon: 5 vinkkiä onnistuneeseen sisältöyhteistyöhön

Päivitetty: 16. toukok.

Kädet täynnä töitä ja kaiken lisäksi pitäisi vielä kirjoittaa firman blogia, päivittää somekanavia ja lähettää uutiskirje. Mikä oikein neuvoksi, kun kaikkeen ei yksi yrittäjä tai pieni markkinointitiimi ratkea? Kurkkaat hakukoneesta, miten hoitaa sisällöntuotantoa helposti ja vaivattomasti ja...


Päätät tilata tekstejä ulkopuoliselta sisällöntuottajalta – sehän on loistava idea!


Mutta miten sisällöntuottajan kanssa polkaistaan käyntiin tehokas ja hedelmällinen yhteistyö? Keräsin tähän viisi vinkkiä, joilla pääset alkuun sisältöjen tilaamisessa.





1 Mieti, mitä tarvitset eli millaisia sisältöjä tilaat

Sisällöntuotannossa, kuten markkinoinnissa yleensä, kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitä tavoittelet ja tarvitset. Onko heikko kohtasi unohdettu yritysblogi vai uutiskirje, josta on muodostunut hiljaisuuden retriitti? Vai pölyttyvätkö nettisivusi internetin perukoilla, koska kukaan ei löydä lukemaan niitä?


Se, tarvitsetko ensisijassa sisältöjä nettisivuille, someen vai muihin viestinnän kanaviin, määrittää sitä, kehen sisällöntuottajaan kannattaa olla yhteydessä. Itse olen erikoistunut blogiteksteihin, artikkeleihin ja uutiskirjeisiin – jonkun toisen erikoisalaa taas ovat somesisällöt, kolmannen videot. Kun tiedät, mitä haet, voit lähteä etsimään oikeaa tyyppiä!


Kurkkaa tästä esimerkkejä minun palveluistani – ja laita viestiä, jos löysit juuri niitä juttuja, joita tarvitset!


2 Muodosta selkeät tavoitteet yhteistyölle

Tavoitteenasi sisällöille voi olla esimerkiksi parantaa hakukonenäkyvyyttä, lisätä verkkosivujen liikennettä, tuottaa keskustelua herättävää materiaalia somekanaviin tai tuottaa liidejä myynnille.


Jokainen näistä tavoitteista vaatii vähän erilaista lähestymistä sisältöjen suhteen. Valitse siis tavoitteesi ja pohdi sitten, miten se saavutetaan sisältöjen avulla. Tavoitteiden kannattaa olla konkreettisia, jotta niiden toteutumista on helppo seurata: tietty kävijämäärä nettisivuilla, uusien liidien määrä tai vaikka TOP10 sijoitukset hakukoneessa tietyillä avainsanoilla.


Voit kysyä jo tavoitteiden asettamisen vaiheessa apua sisältöasiantuntijalta: neuvon itsekin mielelläni asiakkaitani siinä, mitä sisältöjen avulla voidaan saavuttaa ja miten.





3 Anna sisällöntuottajalle selkeät ja kattavat ohjeet

Kun lähdet tilaamaan yksittäisiä sisältöjä, varmista, että annat riittävät ohjeet sisällöntuottajalle.


Otetaan esimerkiksi blogitekstin tilaaminen. Tärkeitä tietoja blogitekstin tuottamiseksi ovat ainakin:


  • Tekstin aihe

  • Tärkein avainsana tai avainfraasi (näiden selvittämiseksi voi tehdä tai teettää avainsanatutkimuksen)

  • Tekstin tyyli - asiallinen vai rento, kepeä vai vakava?

  • Kenelle kirjoitetaan eli keitä haluamme tekstin lukijoiksi?

  • Mahdolliset tärkeimmät pointit, jotka haluat tekstiin mukaan

  • Tekstin tavoitepituus (esim 500 tai 1000 sanaa)


Sisällöntuottajan kanssa kannattaa ensimmäisen tilatun tekstin kohdalla käydä läpi yrityksesi kohderyhmää ja viestintätyyliä. Ammattitaitoinen sisällöntuottaja perehtyy yritykseesi sekä tarjoamasi tiedon että jo aiemmin julkaisemiesi tekstien pohjalta ja ottaa tyylisi haltuun näiden avulla.


4 Anna palautetta – rohkeasti ja paljon!

Palaute on sisällöntuottajalle tärkeä työväline. Kun luet ensimmäisen tilaamasi tekstin, kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin:


  • kuinka hyvin teksti sopii siihen tyyliin, jolla yrityksesi haluaa viestiä?

  • miten hyvin se on suunnattu halutulle kohderyhmälle?

  • kuinka teksti auttaa sinua saavuttamaan sisällöntuotannolle asettamiasi tavoitteita?


Palautteen antaminen on oikeastaan kaikista tärkein vaihe sisältöjen tilaamisessa. Kun annat alusta lähtien johdonmukaisesti palautetta, pystyy sisällöntuottaja tuottamaan koko ajan valmiimpia tekstejä. Pyri kertomaan sisällöntuottajalle, mistä pidit tekstissä, mutta myös, missä näet kehityskohteita. Huomauta, jos sisällöntuottaja käyttää toimialasta tai yrityksestäsi puhuessaan eri termejä kuin itse haluat käytettävän.


Jos onnistut palautteen antamisessa alusta lähtien, huomaat nopeasti, että jokainen tilaamasi teksti vaatii yhä vähemmän muokkaamista. Sisällöntuottajan ammattitaitoa on oman tekemisen muokkaaminen asiakkaan palautteen pohjalta.


Oma kokemukseni on, että kun asiakas antaa rohkeasti palautetta, ensimmäiset 2 tai 3 tekstiä vaativat pari kommentti- ja editointikierrosta, kolmas ja neljäs enää yhden. Jossain vaiheessa pystyn tuottamaan asiakkaalleni täysin valmiita tekstejä, kun olen päässyt palautteen avulla täysin sisään asiakkaan yritykseen, tuotteeseen, tyyliin ja tavoitteisiin.





Jännittääkö palautteen antaminen?


Joskus kohtaan asiakkaita, joita palautteen antaminen jännittää. Neuvoni näille asiakkaille on, että palaute kannattaa ajatella kahden ammattilaisen välisenä keskusteluna. Sen sijaan, että ajattelisit antavasi kritiikkiä tai tekeväsi korjauksia sisältöasiantuntijan työhön, voit puhua kehitysideoista, huomioista tai muutostarpeista. Muista, että palautteen tai keskustelun avulla muokataan yhdessä työstetystä sisällöstä paras mahdollinen!


5 Suunnittele hyvissä ajoin tulevia sisältöjä

Yleinen sudenkuoppa sisällöntuotannossa on se, että sisältöideat loppuvat, eikä arjesta enää löydykään aikaa uusien aiheiden suunnitteluun. Tähän tilanteeseen joutumisen voi välttää aikatauluttamalla myös suunnittelua.


Aikataulutetun suunnittelun voi toteuttaa monella tavalla. Voit esimerkiksi varata kalenteristasi joka kuukausi aikaa tulevien sisältöjen suunnittelulle. Kutsu halutessasi mukaan markkinointitiimin muita jäseniä tai sisällöntuottajasi – itse osallistun mielelläni myös sisältöjen ideointiin. Kun kalenterissa on tapaaminen ideoiden suunnitteluun, tulee homma tehtyä kuin itsestään. Merkitse ideat vaikkapa suoraan kalenteriin palaverin aikana!


Toisaalta voit myös pyytää käyttämääsi ulkoista sisällöntuottajaa ideoimaan tulevia sisältöjä ja toimittamaan sinulle muutaman idean parin viikon välein. Muista tällöin jakaa sisällöntuottajallesi tavoitteesi sisällöille, jotta hän voi tehdä tarvittavat avainsanatutkimukset ja ottaa tavoitteesi huomioon. Näin sinun tehtäväksesi jää vain arvioida ja hyväksyä, tai tarvittaessa jatkokehittää aihiot valmiiksi sisältöaiheiksi.





Miten löydät juuri sinulle sopivan sisällöntuottajan?


Nyt olemme käyneet läpi, kuinka tilaat sisältöjä ja laitat aluille hedelmällisen yhteistyösuhteen. Mutta mistä oikeastaan lähdet etsimään sisällöntuottajaa?


Palataanpa vinkkilistan ensimmäiseen kohtaan. Millaista ja mihin sisältötyyppeihin erikoistunutta sisällöntuottajaa etsit?


Voit etsiä sopivaa sisältöasiantuntijaa hakukoneista tai somesta, tai kysyä suosituksia verkostoiltasi. Jo kun ulkoisen sisällöntuottajan käyttäminen tulee ensimmäisen kerran mieleen, voi olla hyvä idea ottaa esimerkiksi Linkedinissä seurantaan muutama kiinnostava sisällöntuottaja, joihin voi olla yhteydessä sisältötarpeiden konkretisoituessa.


Kun sopivan oloinen sisällöntuottaja on löytynyt, laita rohkeasti viestiä sähköpostitse tai somessa. Ehdota videopuhelua, jos tuntuu, että yhteistyö olisi helpoin aloittaa juttelutuokiolla. Mieti etukäteen myös budjettiasi ja tarkastele sisällöntuottajan hinnastoa tai kysy tarjousta.


Onko tarpeesi blogisisällöt, artikkelit, asiakastarinat tai uutiskirjeet? Laittele viestiä minulle sähköpostilla tai somessa, jutellaan lisää!



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

댓글


bottom of page