Oletko koskaan lähettänyt sähköpostiviestiä, ilman, että tiedät kenelle sen lähetät? Todennäköisesti yleensä tiedät vastaanottajasta vähintään joitain yksittäisiä asioita: nimen, ja sen, miksi lähestyt häntä sähköpostitse, kuten hänen roolinsa yrityksessään, sen millaisten asioiden parissa hän työskentelee tai mistä hän on kiinnostunut.
Sähköpostiviestin lähettäminen aivan sattumanvaraisesti kenelle tahansa tuntuisi omituiselta ja turhalta – jos et tiedä, kuka viestin vastaanottaa, miksi edes lähettäisit viestin?
Kun tiedät, kenelle haluat puhua ja mitä he haluavat kuulla, voit lähettää viestin – tai tuottaa sisältöä – joka oikeasti kiinnostaa kohderyhmääsi ja tarjoaa heille hyödyllistä tietoa. Ilman ajatusta siitä, kenelle tuotat sisältöä, on markkinointisi satunnaista hakuammuntaa.
Älä jätä kohderyhmien määrittelyä puolitiehen – segmentoinnin 3 askelta
Ensimmäinen askel kohderyhmän määrittelyssä on selvittää asiakkaidesi demografiset tiedot. Ikä, sukupuoli, sijainti ja koulutustaso voivat antaa sinulle ensimmäisen käsityksen siitä, millainen yleisösi pintapuolisesti on.
Moni jättää kohderyhmätyönsä tähän ensimmäiseen vaiheeseen ja ihmettelee sitten, oliko koko hommasta mitään hyötyä. Tosiasiassa tämä oli tosiaan vasta ensimmäinen askel, esivalmistelua kohderyhmien tutkimiselle.
Demograafiset tiedot kohderyhmistä kannattaa kirjata ylös. Voit jo tässä kohtaa jaotella kohderyhmiäsi erilaisiin segmentteihin – eli listata esimerkiksi, että toisaalta kohderyhmääsi kuuluvat kaupunkilaiset nuoret aikuiset, mutta toisaalta verkkokaupassasi asioi myös paljon pienillä paikkakunnilla asuvia perheenäitejä.
Kun tiedät demograafisten piirteiden avulla suunnilleen, keitä kohderyhmääsi kuuluu, mieti seuraavaksi, millaisia ongelmia tai haasteita kohdeyleisösi kohtaa. Millaisia pulmia he pohdiskelevat arjessaan ja mitä heidän mielessään liikkuu? Entä millaisia asioita he tavoittelevat elämässään? Mitä he arvostavat, entä mistä he eivät pidä, millaisia keskusteluja he käyvät ystäviensä ja tuttujensa kanssa?
Kun olet saanut kuvattua kohderyhmääsi näiden kysymysten avulla vähän tarkemmin, voit siirtyä miettimään, miten voit auttaa heitä saavuttamaan nämä tavoitteet tai ratkaisemaan heidän ongelmansa? Nyt olemme sisältöjen aiheiden äärellä.
Tässä ovat siis segmentoinnin kolme askelta:
Demograafiset tekijät - listaa niin monta segmenttiä, kuin keksit
Selvitä kunkin segmentin kiinnostuksenkohteet, arvot, tavoitteet, ongelmat ja haasteet
Listaa segmenteittäin, kuinka voit ratkaista heidän haasteitaan ja auttaa kohti tavoitteitaan
Kun kohderyhmä on määritelty ja segmentit valmiit, voit ryhtyä suunnittelemaan sisältöjä. Kurkkaa vaikkapa täältä, miten aloittaa sisältösuunnittelu.
Kun kohderyhmä on tiedossa, osaat valita oikean tyylin
Kohderyhmän ymmärtäminen auttaa määrittelemään oikean äänensävyn ja tyylin sisällöillesi. Voit päätellä kohderyhmäsi kiinnostuksen kohteista ja haasteista, joihin he etsivät ratkaisua, arvostavatko he esimerkiksi enemmän asiallista ja faktoihin keskittyvää, vai rentoa ja keskustelevaa tyyliä. Tähän toki vaikuttaa myös tarjoamasi palvelu: vakuutuksia kannattaa esitellä vakavammalla otteella kuin juhlatarvikkeita.
Kohderyhmän määrittely auttaa myös valitsemaan oikeat kanavat sisältöjesi julkaisuun ja jakamiseen. Esimerkiksi kolmekymppiset löytää tänä päivänä parhaiten Instagramista, toisaalta nuoret ammattilaiset viettävät työasioissa aikaansa myös Linkedinissä.
Lopuksi, kohderyhmän määrittely auttaa sinua seuraamaan ja analysoimaan sisältösi tehokkuutta. Näet esimerkiksi somekanavien ja verkkosivujesi kävijädatasta, tavoitatko oikeat ihmiset. Kun tiedät, keitä haluat tavoittaa, voit myös asettaa selkeitä mittareita ja tavoitteita, joilla voit arvioida sisältöjesi menestystä. Voit seurata sitoutumista, konversioita ja muita tärkeitä mittareita, jotka auttavat sinua arvioimaan, miten sisältösi resonoi kohderyhmäsi keskuudessa.
Kohderyhmän määrittely on siis olennainen osa sisältömarkkinointia. Se auttaa sinua luomaan tarkoituksenmukaista, hyödyllistä ja kohdennettua sisältöä, joka puhuttelee ja sitouttaa kohdeyleisösi. Kun ymmärrät kohderyhmäsi tarpeet ja toiveet, voit rakentaa vahvan suhteen heihin tuottamalla sisältöjä, joiden parissa he viihtyvät tai josta he saavat tärkeää tietoa.
Pohditko vielä, miten päästä alkuun? Laita viestiä ja katsotaan yhdessä, kenelle sinun kannattaa lähteä julkaisemaan sisältöä!
コメント