top of page
  • Writer's pictureRonja Norja

Ovatko kaikki freelance-kirjoittajat introvertteja?

Freelance-työ voi olla yksinäistä. Toisaalta se on myös vapaata. Vapaus on kai se, mikä useita freelance-uralle lähteviä houkuttelee. Vapaus valita, milloin ja kenen kanssa tekee töitä. Mutta pitääkö olla introvertti, jotta voi viihtyä friikkuna?


Introvertti ja ekstrovertti ovat persoonallisuuden piirteitä, joilla viitataan siihen, viihtyykö henkilö ennemmin muiden seurassa vai itsekseen. Jako on lähtöisin 1920-luvulta psykologi Jungin tutkimuksista ja pohdinnoista. Sittemmin jakoa on hyödynnettyä muissa tutkimuksissa ja erilaisten persoonallisuustestien pohjana.



Yleisesti ajatellaan, että siinä, missä ekstrovertti ammentaa energiaa sosiaalisesta kanssakäymisestä, introvertti taas tarvitsee omaa aikaa ihan itsekseen, palautuakseen sosiaalisista tilanteista.


Bongasin vähän aikaa sitten kiinnostavan Reddit-keskustelun, joka käsitteli kysymystä: ovatko kaikki freelancer-kirjoittajat introvertteja?


Keskusteluun osallistui niin introverteiksi itensä mieltäviä, että hyvinkin ekstrovertteja kirjoittajia. Osa kertoi nauttivansa siitä, että saa työskennellä omassa rauhassaan, ilman säännöllisiä puheluita tai teamseja, osa taas ammentavansa energiaa juuri asiakkaiden kanssa jutustelusta ja ideoinnista.


Reddit-keskustelu ei välttämättä tarjoa kattavaa otosta kaikista freelance-kirjoittajista. Redditin käyttäjistä noin puolet ovat yhdysvaltalaisia, lopuista iso osa eurooppalaisia. Lisäksi voidaan pohtia, kirjoittavatko ekstrovertit helpommin sosiaaliseen mediaan ja osallistuvat vaikkapa juuri Reddit-keskusteluihin.



Introverttiydestä voi varmasti olla hyötyä freelance-työssä. Friikkuna vietetään paljon aikaa yksin oman läppärin ääressä, työstäen itsekseen erilaisia toimeksiantoja, tehden taustatutkimuksta ja kirjoittaen.


Hyvin ulospäin suuntautuneelle ja sosiaalisesta kanssakäymisestä inspiroituvalle freelancerin työpäivät voivat tuntua mökkihöperöivän itsenäisiltä, ja ekstrovertti voi tuntea yrittäjänä työskennellessä olonsa yksinäiseksi. Ehkä friikkuna työskentely siis vaatii jonkinlaista introverttiyttä?


Itsenäisen työskentelyn lisäksi friikku liikkuu hyvin tiiviisti asiakasrajapinnassa. Freelance-kirjoittajan työtä ostaa usein markkinoinnin ammattilainen, joka työskentelee yrityksen markkinointitiimissä. Ja markkinointitiimit – ne ovat täynnä ekstrovertteja, eivätkö olekin? Ja entäs sitten myyntitiimit, voi taivas, myyjät vasta ulospäinsuuntautuneita ovatkin. (Ei sillä, että haluaisin viljellä mitään ikäviä ammattistereotypioita, mutta olenko väärässä?) Näiden ammattilaisten kanssa freelance-kirjoittajan tulee osata toimia, oli itse sitten enemmän ekstrovertti tai introvertti.


Freelance-kirjoittaja siis tarvitsee oikeastaan sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä. Toisaalta friikku tarvitsee kykyä työskennellä itsenäisesti, joskus jopa eristäytyneenä päiviksi työstämään jotain projektia omissa oloissaan. Toisaalta taas friikulta vaaditaan myös kykyä kommunikoida taitavasti, ideoida ryhmässä ja tarjota rohkeasti omaa osaamistaan.


Itse koen olevani jossain määrin enemmän omaa rauhaa tarvitseva ja sisäänpäin kääntyvä ambivertti. Tarvitsen omaa tilaa ja siksi esimerkiksi matkustan joskus yksin: lähden ihan omaan reissuun, jossa saan tehdä ihan mitä haluan. Toisaalta en myöskään kaihda sosiaalisia tilanteita ja viihdyn hyvin yhteisissä sparrailu- ja suunnittelutapaamisissa, ammentaen ideoita ja inspiroituen muiden ajatuksista.


Minulle yrittäjyys ei tunnu yksinäseltä, vaan vapaalta. Rakastan sitä, että saan tehdä asioita omassa aikataulussani ja itsenäisesti, ja ottaa yhteyden kollegoihin tai asiakkaisiin sitten, kun itse haluan tai tarvitsen kontaktia, sparrailukaveria tai ihan vain juttuseuraa. Arvostan kuitenkin ehdottomasti sitä, ettei palavereja pidetä vain palaveerauksen ilosta, vaan saan myös keskittyä syvällisesti omaan työskentelyyni ja syventyä toimeksiantojen pariin.


9 katselukertaa0 kommenttia

コメント


bottom of page