top of page
  • Writer's pictureRonja Norja

5 yleisintä virhettä sisällöntuotannossa

Sisällöntuotanto hyödyttää yritystä ja yrittäjää: hyvä sisältö lisää verkkosivujesi näkyvyyttä ja auttaa asiakkaitasi ymmärtämään, mitä myyt. Mutta sisällöntuotannossa voi myös mokata. Lue tästä, miten vältät yleisimmät virheet sisällöntuotannossa!


Teksti seinällä: Don't panic! 5 yleisintä virhettä sisällöntuotannossa.


1. Virheellinen kohdeyleisön määrittely

On tärkeää määrittää tarkasti, kuka on sisältösi kohdeyleisö, jotta voit tuottaa relevanttia ja kiinnostavaa sisältöä. Väärin määritetty kohderyhmä voi kostautua esimerkiksi niin, että oikeasti tuotteistasi ja palveluistasi kiinnostuneet eivät löydä sisältöjesi pariin, tai sisältösi eivät ole hyödyllisiä heille.


Näin vältät tämän virheen:

Aloita miettimällä, keitä nykyiset asiakkaasi ovat. Pohtimalla, mikä nykyisiä asiakkaitasi yhdistää (ehkä ammatti, ikä, asuinpaikka, tietty elämäntyyli, kiinnostuksenkohde tai harrastus), löydät ne tekijät, jotka myös potentiaaliset asiakkaasi jakavat.


2. Liian myyntipainotteinen sisältö

Liiallinen myyntipuhe voi ajaa lukijat pois sisällöstösi parista, joten ole varovainen mainosmaisen sisällön kanssa. Vaikka sisältösi olisi lukijalle hyödyllistä, liian monet kärkkäät viittaukset omaan tuotteeseesi tai palveluusi voivat tehdä hallaa sisältösi uskottavuudelle. Lukija alkaa pohtia, haluatko aidosti auttaa, vai kasvattaa vain omaa myyntiäsi.


Näin vältät tämän virheen:

Hyppää lukijasi saappaisiin: millaista tietoa hän tulee etsimään verkkosivuiltasi? Tarjoa juuri hänelle tärkeää ja hyödyllistä sisältöä.


Tämä ei tarkoita, että sinun tulisi tarjota kaikki osaamisesi lukijalle ilmaiseksi, mutta kertomalla jotain aidosti lukijalle hyödyllistä, rakennat luottamusta. Lukija, joka luottaa ammattitaitoosi ja vakuututtuu hyvistä sisällöistäsi, ostaa palvelusi tai tuotteesi matalammalla kynnyksellä!


Paperitollo. 5 yleisintä virhettä sisällöntuotannossa.

3. Epäammattimainen kieli tai kielivirheet

Vaikka haluaisitkin puhutella lukijaasi rentoudella, on tärkeää käyttää ammattimaista kieltä, kohdeyleisöä puhutellen. Kirjoitus- ja kielioppivirheet tai sekavat lauserakenteet nakertavat kohdeyleisösi luottamusta ammattitaitoosi.


Näin vältät tämän virheen:

Kielenhuoltoon on olemassa paljon erilaisia työkaluja. Voit ottaa käyttöön esimerkiksi uusia sanavalintoja ehdottavan ja kielioppivirheitä korjaavan sovelluksen. Toinen vaihtoehto on ulkoistaa sisältöideoidesi toteuttaminen ammattilaiskirjoittajalle. (Katso esimerkiksi minun palveluni täältä!)


4. Heikko otsikointi

Otsikko on ensimmäinen asia, jonka lukijat näkevät. Otsikon tulisi siksi olla kiinnostava ja informatiivinen, houkutella avaamaan teksti ja aloittamaan lukeminen. Pääotiskon lisäksi myös kehnot väliotsikot voivat koitua kohtaloksi ja saada lukijasi kiinnostuksen herpaantumaan jo hänen silmäillessään tekstiäsi.


Näin vältät tämän virheen:

Voit opetella hyvää otsikointia lukemalla muiden tekstejä. Lue esimerkiksi blogeja ja uutisia arvioiden, mitkä otsikot kiinnostavat sinua eniten. Mikä niitä yhdistää?


Helppo tapa luoda mielenkiintoinen otsikko, on luvata vinkkejä ja ratkaisuja, mielellään tietty numeraalinen määrä. Varmista vain, että lunastat tekstissäsi otsikon lupauksen!


5. Liian pitkät virkkeet ja kappaleet

Pitkät virkkeet ja kappaleet voivat olla vaikeita seurata ja vähentää lukijoiden mielenkiintoa. Etenkin verkkosisällöissä on tärkeää pitää virkkeet ja kappaleet selkeinä. Pieneltä näytöltä on hankala lukea kovin pitkiä yhtenäisiä tekstikappaleita.


Näin vältät tämän virheen:

Jos huomaat, että lauseista ja kappaleista tulee helposti liian pitkiä, lue tekstisi vielä läpi ennen julkaisua. Tässä viimeisessä läpiluvussa, jaa pisimmät lauseet kahteen osaan, ja lisää kappaleenvaihtoja.


Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua välttämään yleisiä virheitä sisällöntuotannossa ja tuottamaan parempaa sisältöä! Terkuin, ChatGPT.


Tämän tekstin apuna käytin tekoälyä hahmottelemaan minulle rungon blogitekstille. Eikö tullutkin ihan hyvä? ;)

65 katselukertaa0 kommenttia

Commentaires


bottom of page