top of page
 • Writer's pictureRonja Norja

Sisällöntuotannon ympäristövaikutukset - mitä ovat sisällöntuottajan ympäristöteot?

Päivitetty: 22. maalisk. 2023

Ympäristö on elämän ja elinkeinojen edellytys. Sisällöntuotannollakaan ei ole paljoa väliä, jos ei ole elinkelpoista maailmaa, jossa lukijat voivat kuluttaa tuotettuja sisältöjä. Onko sisällöntuotannolla ympäristövaikutuksia? Entä voiko sisällöntuottaja tehdä ympäristötekoja?


Tällaiset (dramaattiset) asiat tulivat mieleeni tänä aamuna. Teen omassa arjessani paljon ympäristövalintoja. Kierrätän, lajittelen, tarkistelen käyttämieni palvelujen ja tuotteiden tuotantoketjuja.


Miten voisin tehdä omaa työtäni eli tuottaa sisältöjä ympäristötietoisesti? Mihin kiinnittää huomiota?


Vihreät stadionin penkit. Sisällöntuottajan ympäristöteot.

Sisällöntuotannon ympäristövaikutukset


Lähdetään liikkeelle siitä, onko aihetta tutkittu: ei. Media-alan ympäristövaikutuksia taas on tutkittu. Media-ala sisältää sisällöntuotantoa, joten tarkastellaan sitä.


Alma Median tutkimus vuodelta 2012 kertoo, että media-alan siirtyminen paperijulkaisuista kohti digitaalisia vähentää ympäristökuormitusta. Paperijulkaisujen ympäristövaikutus on selvä: paperi, painokoneet, kuljetus... Digitaalisten julkaisujen ympärisövaikutukset taas syntyvät silloin, kun niitä kulutetaan ja riippuvat esimerkiksi lukemiseen käytetyn päätelaitteen valmistuksesta.


Gaian raportti vuodelta 2021 tarjoaa tuoreempaa tietoa. Merkittäviä ympäristöä kuormittavia tekijöitä löydettiin esimerkiksi paperin käytöstä ja painamisesta, toimistotiloista, sekä energian kulutuksesta ja materiaalien kuljetuksista. Aika paljon samoja juttuja edelleen.


Raportissa on nostettu esiin kuitenkin myös sisällöntuotannon ympäristövaikutukset media-alalla: sisällöntuotanto kuormittaa ympäristöä hiilidioksidipäästöinä ja luonnonvarojen käyttönä. Tämä liittyy esimerkiksi työvälineiden, kuten tietokoneiden ja mobiililaitteiden, kameroiden valmistukseen, sekä verkon ylläpitoon ja datan säilyttämiseen.


Jos vedetään yhteen sekä näistä tutkimuksista että maalaisjärjellä pohdittuna, sisällöntuotannon ympäristövaikutuksiin kuuluvat ainakin:

 • Energiankulutus: Sisällöntuotannon eri vaiheet, kuten tietokoneen ja kameran käyttö sekä tiedostojen tallennus, kuluttavat paljon energiaa. Kuinka puhtaasti käytetty energia on tuotettu?

 • Kotitoimisto: Kierrätätkö ja lajitteletko jätteet kotona? Entä miten paljon kulutat energiaa valaistukseen, lämmitykseen, videopalavereihin...

 • Luonnonvarojen käyttö: Laitteet, joilla sisältöä tuotetaan ja kulutetaan, kuten tietokoneet ja kännykät, tarvitsevat esimerkiksi akkuihinsa jalometalleja ja muita luonnonvaroja, ja valmistukseen käytetään paljon sähköä ja vettä.

 • Matkustaminen: Moni sisällöntuottaja tekee töitä paikkariippumattomasti ja hyödyntää vapautensa matkustelemalla - usein jopa lentäen (gasp).


Vihreä talo. Sisällöntuottajan ympäristöteot.

Sisällöntuottajan ympäristöteot


Sisällöntuottajat voivat vaikuttaa ympäristön kuormitukseensa monin tavoin. Tässä on joitakin vinkkejä oman työn ympäristökuorman pienentämiseen.


Käytä uusiutuvaa energiaa:

 • Valitse verkkosivun hosting-palvelu ja varmuuskopiointiin pilvipalvelu, jotka käyttävät uusiutuvaa energiaa.

 • Kotitoimiston sähkösopimuksen voi myös vaihtaa vihreämpään vaihtoehtoon.

Kotitoimiston pienet ympäristöteot:

 • Huolehdi jätteiden lajittelusta.

 • Kalusta kotitoimistoasi kiertotaloutta hyödyntäen ja laita vanhat kalusteet eteenpäin.

 • Muista sammuttaa valot, joita et tarvitse.

 • Älä huudata telkkaria koko työpäivää.

 • Älä myöskään wolttaa joka päivä: valmista itse kasvispainotteinen luonas.

 • Kiinnitä huomiota myös omaan vedenkulutukseen. Voit laskea oman vesijalanjälkesi vesijalanjälkilaskurilla.

Tee kestäviä laitevalintoja:

 • Laitevalinnat voi tehdä sen mukaan, miten vihrein menetelmin ja ympäristöystävällisistä raaka-aineista laite on tuotettu. Kierrätä vanhat työvälineet!

 • Ota huomioon, onko rikkoutuvia osia mahdollista vaihtaa (vs. onko pakko ostaa uusi kännykkä, kun akku on tiensä päässä).

Matkustaminen:

 • Jos matkustat, matkusta maata pitkin ja julkisilla kulkuvälineillä.

+ älä nyt ainakaan enää tulosta mitään

 • Toivottavasti tämän mainitseminen ei ole enää tarpeellista, mutta sanotaan se nyt kuitenkin: älä tulosta asioita, joita ei ole pakko tulostaa. Ja siis oikeesti, mitään ei ole vuonna 2023 pakko tulostaa.


9 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page